Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

"Από κουτάβι αλήτευα...": Ένα τραγούδι για τον Λουκάνικο


Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Λουκάνικου, του διάσημου σκύλου-επαναστάτη της πλατείας Συντάγματος, όλοι θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν με τον δικό τους τρόπο. Γράφτηκαν αφιερώματα, άρθρα, λίγα λόγια αγάπης και συγκίνησης για τον γλυκύτατο σκυλάκο, ο οποίος ήταν πλέον γνωστός και στο εξωτερικό -ακόμα και εξώφυλλο στο "Time" έγινε, όταν το περιοδικό τον ενέταξε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του 2011!


Ακόμα και φίλαθλοι σε Ελλάδα και... Ιταλία ενώθηκαν για τον αποχαιρετισμό τους στον Λουκάνικο...

Το 2001, ο κοινωνικά ευαισθητοποιημένος αμερικανός καλλιτέχνης David Rovics έγραψε ένα τραγούδι για τον Λουκάνικο, το "The Riot Dog", ως φόρο τιμής "στον "θαρραλέο αγώνα αυτού του σκυλιού για Δικαιοσύνη στην οικονομική λαίλαπα που χτύπησε την Ελλάδα".

Το 2014, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του σκύλου-επαναστάτη, ένας εγχώριος -αυτή τη φορά- καλλιτέχνης θέλησε να τον αποχαιρετήσει με τον δικό του, μοναδικά συγκινητικό τρόπο.



Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Χρήστος Δενδρινός αφιερώνει στον σκύλο-σύμβολο της πλατείας Συντάγματος, ένα τραγούδι, τους στίχους και τη μουσική του οποίου έγραψε ο ίδιος.

Το τραγούδι ονομάζεται "Ο Λουκάνικος" και μέσα σε λίγες ημέρες έχει κάνει πάνω από 2.300 προβολές στο YouTube!

Μέσα σε λίγους υπέροχους στίχους, που συνοδεύονται από μια νοσταλγική μουσική και ένα συγκινητικό βίντεο, ο καλλιτέχνης καταφέρνει να αποτυπώσει όλη την μοναδική ιστορία του Λουκάνικου και μαζί της και αυτή μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης χώρας.

"Το τραγούδι το έγραψα ως παρατηρητής εικόνων και συναισθημάτων και είναι σαν μια αυτόφορη διαδικασία, όπου ο οίστρος σε συλλαμβάνει και δεν σε αφήνει ελεύθερο, αν δεν ολοκληρώσεις και δικαιολογήσεις το γεγονός, το οποίο τον έκανες να σε συλλάβει" λέει στο NoozPets ο κ. Δενδρινός.

Και συνεχίζει: "Το τραγούδι αποδίδει στο πρόσωπο του Λουκάνικου (πραγματικό όνομα Θοδωρής) την διάθεση των πολιτών κατά τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, αλλά και πριν από αυτές. Δεν μπορώ να μπω στην ανάλυση κάθε στίχου ξεχωριστά, εκείνο που θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει ο ακροατής είναι να αντιμετωπίζει το κάθε τετράστιχο σαν μια αυτόνομη ιστορία και όλες μαζί να συνθέσουν ολόκληρο το τραγούδι, συνδυάζοντας τις εικόνες που προβάλλονται στο βίντεο".

Όπως εξηγεί, "στο πρώτο τετράστιχο, λειτουργεί ως Λουκάνικος, ενώ από το δεύτερο και μετά αποκτά την ανθρώπινη υπόσταση και αυτή του η 'δράση' τελειώνει στο τελευταίο τετράστιχο, όπου παρ' όλο που επέρχεται ο θάνατός του, εξακολουθεί να συντηρεί τα όνειρα χιλιάδων Ελλήνων και τους προτείνει 'μην τα πετάξετε ποτέ'".

Για τον καλλιτέχνη, ο στίχος που λέει 'οι σκύλοι δεν μπορούν να βρουν όνειρα σε σκουπίδια', "αφήνει στον ακροατή την απορία, αν τελικά τα ζώα είναι πιο προσηλωμένα στα 'ιδανικά' τους, ή οι άνθρωποι αναπέμπουν εύκολα τα δικά τους ιδανικά και όνειρα".

Ένα είναι πάντως σίγουρο: δεν μπορείς να μην δακρύσεις, καθώς σιγοτραγουδάς τους παρακάτω στίχους:

"Δεν θέλω απόψε να κρυφτώ/δεν θέλω να σας χάσω/κι αν τρέχω λίγο πιο πολύ/δεν θα σας προσπεράσω (...)
Και τώρα πια που έφυγα/μου λείπετε και λείπω/τα όνειρά σας τα 'χω εδώ/δεν τα εγκαταλείπω"...

Ακούστε το τραγούδι



Ποιός είναι ο Χρήστος Δενδρινός

Ο Χρήστος Δενδρινός γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1971 στην Αθήνα με καταγωγή από Λευκάδα. Η πρώτη του επαφή με τον στίχο και την ποίηση έγινε σε ηλικία δέκα ετών. Η επαφή με το τραγούδι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 80.

Από τότε έχει γράψει πάνω από 400 τραγούδια και 300 ποιήματα έμμετρα ή ελεύθερης γραφής, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά live σε διάφορα μαγαζιά.

Το 1987 συμμετείχε στο πρώτο ροκ γκρουπ «ΟΥΙΣΚΥ ΜΠΛΟΥΖ» ως ερμηνευτής και κύριος στιχουργός. Το 1999 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο ποίησης, με τίτλο «ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΣΒΗΣΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ» το οποίο και εξαντλήθηκε, ενώ το 2013 βγήκε το πρώτο του cd, με τίτλο ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ σε στίχους του ιδίου.

Πριν από λίγο καιρό ανέβηκε ένα digital τραγούδι στο Youtube με τίτλο "ΥΠΑΡΧΩ – ΥΠΑΡΧΕΙΣ", στο οποίο φωνητικά κάνει ο Alan Santin από τους Gipsy Kings και το οποίο φιγουράρει μόνιμα στις πρώτες πεντάδες πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ την ίδια τύχη έχει και το νέο του τραγούδι "ΕΓΩ".

Σήμερα σε συνεργασία με τον μεγάλο συνθέτη Μίμη Πλέσσα ετοιμάζει μια νέα δουλειά, ενώ ο ίδιος ο συνθέτης του παραχώρησε το τραγούδι "Έπεφτε βαθειά σιωπή" να το διασκευάσει και να ερμηνεύσει.

Επιμέλεια: Ρενάτα Γρυπάρη - Εκπαιδεύτρια σκύλων (renatagr1@yahoo.com)
















ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: