Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

H μοριακή αιτία του τζετ λαγκ



Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία που εμποδίζει το φως να κάνει επανεκκίνηση στο βιολογικό μας ρολόι όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς μεταξύ δύο διαφορετικών χρονικών ζωνών κάτι που μας προκαλεί το γνωστό τζετ-λαγκ («Jet Lag» ή αλλιώς «Χρονική Υστέρηση Βιολογικού Ρολογιού».


Στο σώμα μας υπάρχει φυσιολογικά ένας κύκλος που λέγεται κιρκαδιακός , όπου η μελατονίνη φτάνει στα ανώτερά της επίπεδα στο αίμα στις 2 το βράδυ. Όταν διαταράσσεται αυτός ο κύκλος εκδηλώνονται συμπτώματα όπως αϋπνία, αδιαθεσία, αδυναμία, πονοκέφαλος, ευερεθιστικότητα, γαστρεντερικές διαταραχές και αδυναμία συγκέντρωσης. Το βιολογικό μας ρολόι κρατά τον οργανισμό μας σε έναν ρυθμό, καθορίζοντας τη διάθεση, την πείνα, τη νύστα, την αρτηριακή μας πίεση κλπ.

Το φως δρα σαν κουμπί επανεκκίνησης που κρατά το βιολογικό ρολόι σε σωστή λειτουργία, αλλά όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο ανά τον κόσμο, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί. Αυτό συνεπάγεται κόπωση για τον οργανισμό μας, που μάλιστα μπορεί να διαρκεί και αρκετές ημέρες. Ο οργανισμός δυσκολεύεται περισσότερο σε όσους ταξιδεύουν ανατολικά σε σύγκριση με αυτούς που ταξιδεύουν δυτικά.

Από τα πειράματα που έκαναν οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης προσαρμογής (στα πειραματόζωα). Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα με τα νέα αυτά στοιχεία να μπορέσουν να δημιουργήσουν καλύτερα φάρμακα για την αντιμετώπιση του τζετ-λαγκ καθώς και διαφόρων ψυχικών διαταραχών.

Η πρωτεΐνη SIK1

Οι βρετανοί ερευνητές, που χρηματοδοτήθηκαν από το The Wellcome Trust, θέλησαν αποσαφηνίσουν γιατί δεν γίνεται αυτόματη προσαρμογή του οργανισμού. Μελέτησαν λοιπόν ποντίκια, τα οποία επίσης διαθέτουν βιολογικό ρολόι, παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων.

Επικέντρωσαν την έρευνά τους στον υπερχιασματικό πυρήνα, ένα τμήμα του εγκεφάλου που κρατά το υπόλοιπο σώμα σε συγχρονισμό. Αναζήτησαν τμήμα DNA που τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους ανάλογο με το εξωτερικό φως.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τεράστιος αριθμός γονιδίων ενεργοποιούνταν, αλλά στη συνέχεια η πρωτεΐνη SIK1 τα απενεργοποιούσε όλα. Δρούσε δηλαδή σαν ένα «φρένο» που περιόριζε την επίδραση του φωτός. Πειράματα που έκαναν για να μειώσουν την λειτουργία της SIK1 έδειξαν ότι τα ποντίκια προσαρμόζονταν άμεσα ακόμη και όταν το βιολογικό τους ρολόι καλούνταν να αλλάξει κατά έξι ώρες.

«Μειώσαμε τα επίπεδα της πρωτεΐνης κατά 50-60%, για να επιφέρουμε μια άμεση επίδραση. Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι τα ποντίκια μπορούσαν να προσαρμοστούν άμεσα στην διαφορά των έξι ωρών», εξηγούν οι ερευνητές.




ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: