Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

O πιο ανθεκτικός σκληρός δίσκος και γιατί δεν θα μπορέσεις να τον αγοράσεις




Μπορεί η τεχνολογία των σκληρών δίσκων να έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν υπήρχε ο δίσκος τον οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για περισσότερα από 2-3 χρόνια χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε κάποιο back up. Μέχρι σήμερα. Επιστήμονες κατόρθωσαν να κατασκευάσουν ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος, ισχυρίζονται ότι μπορεί να κρατήσει μέχρι και 1 εκατομμύρια χρόνια.
Είναι φτιαγμένος ολόκληρος από ζαφείρι και αυτός είναι ο λόγος που δύσκολα θα μπορούσε να τον αγοράσει κάποιος από εμάς.

Η ανάγκη για ένα σκληρό δίσκο που θα έχει διάρκεια ζωής για… πάντα, ξεκίνησε από τους φορείς διαχείρισης και εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι θέλουν να κρατούν αρχείο με τις τοποθεσίες που έχουν εναποθέσει τα επικίνδυνα απόβλητα και το αρχείο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για δεκάδες χιλιάδες χρόνια μετά. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπήρχε κάποιο ψηφιακό format καταγραφής που θα μπορούσε να κρατήσει τόσο πολύ.

Γι αυτό λοιπόν η εταιρεία ANDRA, (διαχείρισης αποβλήτων) ξεκίνησε το project δημιουργίας του απόλυτου HDD: ενός δίσκου από ατόφιο ζαφείρι, στον οποίο οι πληροφορίες θα καταγράφονται από μία ακίδα φτιαγμένη από λευκόχρυσο. Αυτός ο super HDD αποτελείται από δύο δίσκους φτιαγμένους από βιομηχανικό ζαφείρι και το μέγεθός της διαμέτρου τους είναι περίπου 20 εκατοστά.

Η πληροφορία καταγράφεται στη μία πλευρά του δίσκου και μετέπειτα, ο δεύτερος δίσκος τοποθετείται πάνω στον πρώτο, δημιουργώντας έτσι ένα «σάντουιτς» πληροφοριών. Έπειτα, οι δύο δίσκοι ενώνονται μοριακά. Μέχρι στιγμής, η κατασκευή αυτή έχει βυθιστεί σε οξύ, ώστε να γίνει έτσι μία προσομοίωση της φυσικής φθοράς που μπορεί να έχει μέσα στους αιώνες. Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της δοκιμής, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι ο σκληρός δίσκος αυτός, θα μπορέσει να διατηρηθεί για περισσότερα από 1 εκατομμύριο χρόνια.

Υπάρχουν δύο προβλήματα: πρώτον, ότι το πρότυπο κόστισε 30 χιλιάδες δολάρια. Δεύτερον και πιο σημαντικό… πώς θα καταγράψεις μία πληροφορία για να τη διαβάσει κάποιος που θα βρει τον δίσκο σε μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια; Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχουν ιδέα σε τι γλώσσα θα γράψουν τις πληροφορίες. Η γενικότερη πρόταση, όμως, είναι να χρησιμοποιήσουν εικόνες. Ότι γλώσσα κι αν μιλάει ο αρχαιολόγος ή ερευνητής του 22012 μ.Χ, κάτι θα καταλάβει. Αυτό, αν δεν έχει εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος από τα πυρηνικά απόβλητα που εναποθέτουν οι εν λόγω εταιρείες…


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: