Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Κρίση, κρίση επιστροφή στη φύση...


Κρίση, κρίση επιστροφή στη φύση...

Χωρίς υψηλές οικονομικές απαιτήσεις και με τις παροχές που συνήθως προσφέρει ένα ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας, τα οργανωμένα κάμπινγκ αποτελούν λύση για όσους θέλουν να περάσουν ξέγνοιαστες και φθηνές καλοκαιρινές διακοπές.


Η άμεση επαφή με τη φύση, η ξεγνοιασιά και το χαμηλό κόστος κάνουν το κάμπινγκ μια πολύ καλή επιλογή για τις οικογένειες που, λόγω της κρίσης, δεν διαθέτουν τον προϋπολογισμό προηγούμενων ετών για τις διακοπές τους.


Οι υποδομές των περισσότερων κάμπινγκ της Ελλάδας δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από αυτές των μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχείων. Στην πλειονότητά τους έχουν εστιατόρια, μπαρ, χώρους άθλησης και καλά οργανωμένες παραλίες. Ετσι, με το κόστος να βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 20 ευρώ τη βραδιά για μία σκηνή και στα 30 με 40 ευρώ για τα τροχόσπιτα και τα αυτοκινούμενα, γίνεται αντιληπτό ότι, ακόμα και αν εξεταστεί με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, το κάμπινγκ είναι μια πολύ συμφέρουσα επιλογή.

Αν και σε αυτή τη συγκυρία το κάμπινγκ είναι εξαιρετική εναλλακτική επιλογή λόγω του χαμηλού κόστους, οι... έμπειροι κατασκηνωτές θεωρούν ότι είναι το μικρότερο από τα προτερήματά του. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Κάμπινγκ Διονύσης Λιανός τονίζει ότι το κάμπινγκ είναι πάνω από όλα στάση ζωής. «Το κάμπινγκ δεν το επιλέγει κάποιος επειδή είναι φθηνότερο. Το επιλέγει επειδή είναι τρόπος ζωής. Ο επισκέπτης του κάμπινγκ λατρεύει τη φύση, θέλει να είναι όλη την ημέρα με το μαγιό και να νιώθει ελεύθερος. Επίσης είναι παράδεισος για τα παιδιά, τα οποία δεν φεύγουν από το δωμάτιο του σπιτιού τους για να κλειστούν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Γνωρίζονται με τα παιδιά άλλων οικογενειών, παίζουν μαζί στη φύση και κάνουν νέες φιλίες». Για να στηρίξει το επιχείρημά του ο κ. Λιανός τονίζει ότι «όσοι επισκέπτονται τα κάμπινγκ με αυτοκινούμενα που κοστίζουν τουλάχιστον 80.000 ευρώ, δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Απλά λατρεύουν τον συγκεκριμένο τρόπο διακοπών».

Η επαφή με τη φύση και η απόλυτη ελευθερία είναι τα στοιχεία που προσελκύουν τους κατασκηνωτές. «Το κάμπινγκ δεν το επιλέγει κάποιος επειδή είναι φθηνότερο. Το επιλέγει επειδή είναι τρόπος ζωής», λένε
Η επαφή με τη φύση και η απόλυτη ελευθερία είναι τα στοιχεία που προσελκύουν τους κατασκηνωτές. «Το κάμπινγκ δεν το επιλέγει κάποιος επειδή είναι φθηνότερο. Το επιλέγει επειδή είναι τρόπος ζωής», λένε οι φίλοι της σκηνής
Ο κ. Λιανός σημειώνει ότι το κάμπινγκ είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή για διακοπές και αποδίδει τη φετινή πτώση στην κίνηση στη γενικότερη οικονομική κατάσταση και όχι στην αλλαγή στάσης των Ελλήνων. «Οι Ελληνες έχουν μάθει να αγαπούν το κάμπινγκ. Τα τελευταία 15 χρόνια η τάση ήταν συνεχώς ανοδική. Αυτό το αποδίδουμε στο γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας έχουν γίνει περισσότερο φυσιολάτρες. Τα προηγούμενα χρόνια οι επισκέπτες των ελληνικών κάμπινγκ ήταν στην πλειοψηφία τους ξένοι».

Αν και σε ένα σύγχρονο ελληνικό κάμπινγκ δεν χρειάζονται παρά μόνο τα απαραίτητα, οι συμπατριώτες μας, όπως περιγράφει ο κ. Λιανός, κάνουν ολόκληρη μετακόμιση για να μην τους λείψει κάτι. «Αγοράζουν ψυγεία, μπάρμπεκιου, ξαπλώστρες και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία διατίθενται δωρεάν. Οι περισσότεροι πάντως χρησιμοποιούν σκηνές και τροχόσπιτα αλλά όχι αυτοκινούμενα, γιατί δεν έχουμε τέτοια παιδεία» σημειώνει.

Οι Ελληνες, πάντως, μυήθηκαν στη γοητεία του οργανωμένου κάμπινγκ με καθυστέρηση περίπου 70 ετών σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.
Η επαφή με τη φύση και η απόλυτη ελευθερία ενέπνευσε τον θεμελιωτή του σύγχρονου κάμπινγκ Τόμας Χάιραμ Χόλντινγκ.

Στα παιδικά του χρόνια είχε διασχίσει τις ΗΠΑ με τους γονείς του, με τους οποίους κατασκήνωνε στην ύπαιθρο. Αυτή ήταν μια εμπειρία που δεν ξέχασε ποτέ και γύρω στο 1900 αποφάσισε με τρεις φίλους του να ταξιδέψει στην Ιρλανδία με ποδήλατο και να κατασκηνώσει, για άλλη μία φορά, στην ύπαιθρο. Μετά το τέλος του ταξιδιού κατέγραψε τις εμπειρίες του σε ένα βιβλίο, το οποίο εντυπωσίασε τους αναγνώστες και οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου κλαμπ κατασκηνωτών με 13 ιδρυτικά μέλη.

Κρίση, κρίση επιστροφή στη φύση...



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: