Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Έχουμε το ΚΑΡΠΟΥΖΙ, να βρούμε το ..μαχαίρι



Πόσες φορές το καλοκαίρι δεν έχετε ξυπνήσει από τη μεσημεριανή σιέστα από τη φωνή του πλανόδιου (συνήθως με «αγροτικό» ΙΧ) πωλητή καρπουζιών; Πόσες φορές δεν έχετε ξανακαθαρίσει την κουζίνα ή το καθιστικό από κάποια ξεχασμένα κουκούτσια καρπουζιού;


Η βιβλιογραφία λέει ότι οι Αιγύπτιοι (2500πΧ) το μετέφεραν μαζί τους σαν μια πηγή νερού! Δεν είχαν άδικο γιατί το καρπούζι περιέχει 92% νερό. Αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα.
Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καροτίνης (αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες).
Είναι μια αξιόπιστη πηγή βιταμίνης Β6, ουσίας σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του Νευρικού Συστήματος (συμβάλει στη σύνθεση σεροτονίνης, ντοπαμίνης, μελατονίνης)



Η παρουσία λυκοπενίου προσδίδει στο καρπούζι ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου του προστάτη, αλλά και την προστασία της καρδιάς

Όσον αφορά την πεποίθηση ότι το καρπούζι περιέχει πολύ ζάχαρη,  καταρρίπτεται αν σκεφτούμε ότι 100γρ καρπούζι περιέχουν 7γρ υδατ/κων, ενώ 100γρ μήλο (χωρίς φλούδα) 8,5γρ υδατ/κων.

πίνακας σύστασης καρπουζιού

Τον Ιούλιο είναι η καλύτερη περίοδος να απολαύσουμε το ελληνικό καρπούζι. Τρώγεται ωμό και καθαρισμένο από τη φλούδα. Επίσης, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Χτυπημένο στο μπλέντερ δίνει ωραίες γρανίτες. Υπάρχει η «καρπουζένια» την οποία μπορεί να βρει κανείς στην αγαπημένη Φολέγανδρο.
100γρ καρπούζι έχουν 7γρ υδατ/κων. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά πολλές φορές το παρακάνουμε στην ποσότητα..



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: