Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Φάτε μάτια ψάρια...



Αν το σινεμά είναι πρωτίστως τροφή για τα μάτια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανό να ερεθίσει και τις υπόλοιπες αισθήσεις μας – εν προκειμένω να εξιτάρει σιελογόνους αδένες και γευστικούς κάλυκες με τις ορεκτικές εικόνες του.

Ποιος δεν έχει λαχταρήσει να γευτεί ένα εντυπωσιακό έδεσμα που ξεπροβάλλει ζουμερό στη μεγάλη οθόνη ή δεν έχει νιώσει το στομάχι του να γουργουρίζει στη θέα ενός λουκούλειου γεύματος που οι ήρωες καταβροχθίζουν ανενδοίαστα, αδιαφορώντας για τα πεινασμένα βλέμματα των άμοιρων θεατών.



Με αφορμή την κυκλοφορία του γαλλικού φιλμ «Ο Σεφ και ο Σεφ του», την πιο πρόσφατη προσθήκη σε μία μεγάλη λίστα ταινιών όπου το φαγητό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, θυμόμαστε μερικά από τα φιλμ εκείνα που αμέσως μετά τη θέασή τους μας έστειλαν σούμπιτους σε αναζήτηση ντελιβεράδικου προς άγραν υποκατάστατων για τις επί της οθόνης ξελιγωτικές δημιουργίες.
Waitress (2007) της Εϊντριεν Σέλι
Στη feelgood εναλλακτική κομεντί-κύκνειο άσμα της αδικοχαμένης Έιντριεν Σέλι, μια νεαρή σερβιτόρα βγάζει στην κουζίνα τα σπασμένα του αποτυχημένου γάμου της και του εγκλωβισμού της σε επαρχιακή κωμόπολη, σκαρφιζόμενη μία σκανδαλώδη ποικιλία από αλμυρές και γλυκές τάρτες, στις οποίες δίνει ονόματα που καθρεφτίζουν άμεσα την ψυχική της διάθεση. Το αποτέλεσμα αυτής της γκουρμέ ψυχοθεραπείας στέλνει σε ωκεανούς γαστριμαργικής ευτυχίας τους πελάτες του συνοικιακού εστιατορίου όπου δουλεύει και τους θεατές σε αναζήτηση χαρτομάντιλων για να μαζέψουν τα σάλια τους. Αυτό είναι το αληθινό American Pie!
Ο Ρατατούης (2007) του Μπραντ Μπερντ
Ένας αρουραίος στην κουζίνα δεν είναι σίγουρα η πιο ορεκτική σκέψη που μπορεί να κάνει κανείς, όμως η haute cuisine φαντασμαγορία της Pixar είναι ικανή να κάνει σκόνη τέτοιου είδους προκαταλήψεις, με πρωταγωνιστή ένα τρωκτικό υψηλών γευστικών απαιτήσεων, που μεταμορφώνεται σταδιακά σε χαρισματικό σεφ. Και μόνο η σκηνή όπου το περίφημο ρουστίκ πιάτο του λιλιπούτειου μάγειρα παρασύρει τον ξινό ρεστοκριτικό Άντον Ίγκο σε ένα ταξίδι στην παιδική του ηλικία, αναδεικνύει την ικανότητα του φαγητού να ανασύρει ξεχασμένες αναμνήσεις και ανήκει στις μεγάλες συναντήσεις του σινεμά με τη γαστρονομία.
Φαΐ, Ποτό, Αρσενικό, Θηλυκό (1994) του Ανγκ Λι
Χήρος πατέρας μαζεύει κάθε Κυριακή τις τρεις ανύπαντρες κόρες του για ένα ασύλληπτα πλουσιοπάροχο δείπνο που λειτουργεί σαν γόρδιος δεσμός που κρατά ενωμένη την οικογένειά τους. Η τελετουργική προετοιμασία μίας πληθώρας εξωτικών πιάτων από τον συνταξιοδοτημένο σεφ, που με θρησκευτική ευλάβεια μαγειρεύει οτιδήποτε φυτρώνει, κολυμπά, πετά και έρπει σε τούτη τη Γη, αναδίδει αρώματα και γεύσεις που σχεδόν μπορείς να αισθανθείς βλέποντας αυτή την πρώιμη συγκινητική δραμεντί του Ανγκ Λι. Οι λάτρεις της ασιατική κουζίνας καλό είναι να έχουν το στομάχι τους γεμάτο, διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούν στα όρια της λιμοκτονίας!
Είμαι ο Έρωτας (2009) του Λούκα Γκουαντανίνο
Ο έρωτας σίγουρα περνάει από το στομάχι για την ηρωίδα που ερμηνεύει η Τίλντα Σουίντον στο σινεφίλ χιτ του Ιταλού Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία ξεχνά τους τύπους και τις χλιδάτες ανέσεις της αριστοκρατικής, μιλανέζικης οικογένειάς της και πέφτει στην αγκαλιά νεότερού της σεφ. Παρακολουθώντας την να δοκιμάζει ένα από τα πιάτα του δεν δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα να πειστούμε για την αξία μιας τέτοιας θυσίας: η έκφρασή της καθώς μία θεϊκή γαρίδα αγγίζει τον ανήσυχο ουρανίσκο της παραπέμπει ευθέως σε οργασμική ηδονή – αυτό δεν είναι απλή γαστριμαργική απόλαυση, είναι ταντρικό σεξ με ασπόνδυλο μεζέ!
Το Δείπνο της Μπαμπέτ (1987) του Γκάμπριελ Άξελ
Σε ένα δανέζικο χωριό του 19ου αιώνα, δύο αδερφές, κόρες κληρικού, ζουν σε καθεστώς νηστείας και κατάνυξης μαζί με την πρόσφυγα, Γαλλίδα υπηρέτριά τους. Όταν η τελευταία κερδίζει το λαχείο, αποφασίζει να προετοιμάσει ένα βασιλικό δείπνο προς τιμήν της οικογένειας που την περιέθαλψε, ικανό να κολάσει ακόμα και τις συντηρητικές γεροντοκόρες αφεντικίνες της. Κλασικό ευρωπαϊκό arthouse χιτάκι των 80s, που αν και για κάποιους δεν άξιζε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας που απέσπασε, είναι σίγουρα άξιο Χρυσού Σκούφου.



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: