Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Προϊόντα για διαβητικούς: χρήσιμα μόνο…για τη γερμανική οικονομία;



Κάθε άλλο παρά «αθώα» είναι τα αναφερόμενα ως «προϊόντα για διαβητικούς», προέλευσης συνήθως Γερμανίας και Αυστρίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Σωτήρη Ράπτη, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του.


Όπως υποστήριξε ο κ. Ράπτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα κατανοητό ότι τα αναφερόμενα προϊόντα, τα «δήθεν» κατάλληλα για διαβητικούς, με τη σύγχρονη βιβλιογραφία δεν μπορούν να υποστηριχθούν επιστημονικά. Όπως απεφάνθη το 2009 το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο αξιολογήσεως των κινδύνων, η αποφυγή καταναλώσεως ζάχαρης, ή η αντικατάστασή της με ανάλογα ή παράγωγά της, δεν προκαλεί καμία θετική επίδραση στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Από την άλλη πλευρά, και μάλιστα τη σήμερον ημέρα της διεθνούς οικονομικής δυσπραγίας, η χρήση τέτοιων τροφίμων «κατάλληλων» δήθεν «για τους διαβητικούς» έχει ως αποτέλεσμα ετησίως π.χ. στη Γερμανία, πωλήσεις της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου Ευρώ, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτό η επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα τρόφιμα αυτά όντως βοηθούν θετικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος των ατόμων με διαβήτη. Απλώς επιβαρύνουν οικονομικά χωρίς λόγο τους διαβητικούς που τα χρησιμοποιούν. Τονίζεται ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κλπ έχουν περισσότερο λίπος, περισσότερες θερμίδες και συμβάλλουν στη διαιώνιση της παχυσαρκίας.

Έτσι, τα αρμόδια Ομοσπονδιακά Συμβούλια της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών, έχουν συμφωνήσει και προώθησαν τις σχετικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σύσταση για εφαρμογή από όλα τα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι όλα αυτά τα τρόφιμα, γλυκίσματα κλπ, δήθεν «κατάλληλα για διαβητικούς» να μην πωλούνται πλέον προσεχώς, μετά τη σχετική απαγόρευση που αναμένεται να ισχύσει από το 2012, εάν δεν έχει δημοσιευθεί ήδη. Ο λόγος είναι απλούστατος, μετά από την πεποίθηση και τα επιστημονικά ευρήματα των ειδικών, ότι τα ανωτέρω δε χρησιμεύουν και δεν προσφέρουν στη ρύθμιση των διαβητικών.

Συνιστάται, λοιπόν, και στην Ελλάδα στους συναδέλφους ιατρούς, να είναι λίαν προσεκτικοί όταν συστήνουν τη χρήση τέτοιων «αθώων» τροφίμων, γλυκισμάτων κλπ στα άτομα με διαβήτη, αλλά και αυτά να μην προμηθεύονται τέτοιες τροφές χωρίς να συμβουλευτούν προηγουμένως τον ιατρό τους.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: